Glasblåsning på Steninge Glashytta

Nu håller jag på att kassera in presentlöften som jag fick på min födelsedag i vintras. En av presenterna var glasblåsning på Steninge Glashytta, och i söndags var det dags.

Det var en mycket trevlig upplevelse, och en väldigt duktig instruktör och glasblåsare, Magnus Andersson. En karaff bestämde jag mej för att vi skulle blåsa, och färgvalet var inte så svårt – det blev lila ….

Framför ugnen var det fruktansvärt varmt, men det fanns en sorts skärm med fönster som jag kunde se igenom, och som tog emot en del av värmestrålningen.

Själva blåsandet var det moment som tog kortast tid, mesta tiden var att snurra på blåsröret så att glasklumpen höll formen medan den kallnade.

Själva formen på karaffen gjordes med hjälp av en slags träskopa, och en typ av grytlapp tillverkad av en dagstidning – Dagens Industri var den som hade bäst kvalitet, enligt glasblåsaren själv ….

 

Efter att ha fått en liten insyn i glasblåserikonsten har jag en mycket stor respekt för hantverket. Jag fick se hur lätt det är att misslyckas, när min karaff var nästan klar och bara finliret var kvar, så råkade hantverkaren själv komma åt väggen i ugnen med glasklumpen – och då var det bara att börja om från början igen.

Eftersom karaffen måste kallna kunde jag inte få med den på en gång, så nu får jag se till att någon kan komma hit med den ….

Tack till Ulrica, Pia, Maria och Ann-Marie för en fantastisk upplevelse!!!!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s