Ringmärkning och fågelholksuppsättning

Tranemo Naturskyddsförening bjöd in till en träff med ringmärkning av boungar (fågelungar som inte lämnat boet) och uppsättning av fågelholkar. ”Ta med barnen”, uppmanade föreningen. Jag tyckte det lät spännande så jag åkte dit, men jag tog inte med barnen, funkar liksom inte en vardagkväll sådär …

Vi var väl ett femtontal barn och vuxna som samlades för att se om det fanns några boungar att märka. Jan och Tomas letade igenom en hel hoper med fågelholkar, men dom var tyvärr tomma, så inga boungar att märka. Till slut hittade Jan en holk med två eller tre starungar, och han lyckades ta ner en av dom. Den var redan ringmärkt, men barnen fick möjlighet att klappa på den lite på huvudet. Fjädrarna hade inte vuxit ut ordentligt, och dunet stod som två parasoller på huvudet. Den gula näbben gapade nästan oavbrutet, det vara bara när barnen klappade den som den (kanske av pur förvåning) stängde igen näbben.

Inga fler fågelungar hittades, enligt experterna var det lite tidigt ännu. För några veckor sen hade man tillverkat ett antal fågelholkar, och dom sattes nu upp i omgivningarna vid Tåstarps ängar i Tranemo. Barnen skrev sina namn på holkarna, och nästa vår är det dags att titta i dem och förhoppningsvis se några ungar av blåmes eller svartvit flugsnappare.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s