Ringmärkning

Första ringmärkningen för säsongen var utannonserad till 30 juli med början kl 5.00. Jag bestämde mej för att hänga på. Måndag kväll kändes det väldigt tidigt att gå upp kl 4, men jag vaknade tidigt, fixade med fika och hängde på. Ett bra gäng med tonåriga lövsångare, någon bofink och talgoxe, en ärtsångare, en rödstjärt och några trädpiplärka fastnade i fångstnäten under de tre timmar som jag var kvar.

När det gäller att fotografera fåglar har jag verkligen mycket att lära, men jag publicerar i alla fall några bilder som jag tog. De två parametrarna gryning och väldigt rörliga fåglar är inte optimala för att få bra bilder. Jag ska nog hålla mej till mer stillastående motiv i fortsättningen…..

Hur går ringmärkning till? För det första måste man ha licens för att få tillåtelse att ringmärka. Det har Jan från Tranemo Naturskyddsförening som håller i trådarna. Så sätter man upp fångstnät, ser ut ungefär som badmintonnät med ”fickor” där fåglarna fastnar. För att locka fåglarna till näten sätter man ut spelare med inspelad fågelsång.

De fåglar som fastnar i näten befrias försiktigt, man artbestämmer, hane eller hona, vilken ålder (vuxen eller årsunge). fågeln vägs och man mäter vingpennans längd. Och så sätter man på en ring runt benet, med ett nummer på som man noterar. Det är olika ringar beroende på hur stora fåglar, och det finns väl beskrivet i en manual vilken ring som hör till respektive fågel. Ringen är av aluminium och väger ”inget”. När man har gjort allt detta släpper man fågeln som glatt flyger iväg.

Det var inga stora och tunga fåglar som fastnade i näten i tisdags. Lövsångare väger ungefär 10 gram, en talgoxe ca 16 gram. Talgoxen är en ettrig fågel som gärna hackar i nagelbanden när man håller den i benen. Detta var två av arterna som ringmärktes. Övriga fåglar var blåmes, ärtsångare, trädpiplärka, rödstjärt. Kanske har jag glömt någon sort, de flesta är nog med i alla fall.

Här kommer en liten kavalkad över våra gäster ….

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s