Teide 3718 meter över havet

Så var det då dags för utflykten till Teide. Teneriffas högsta topp, vulkanen som inte haft utbrott på ett hundra år! En resa från havsnivå till 3718 möh går inte rakt upp precis. Ok, jag tog mej inte till toppen, det räckte med de ca 3500 möh som bussen tog oss. Kabinbanan tog jag inte den här gången. Får bli nästa gång. Vägen till Teide har 360 kurvor. Inte för att jag räknade, guiden gav oss den informationen. Kurvorna var väl utplacerade utmed hela vägen upp. Därför var det lite underligt att skylten som på svenska heter ”vägkurva eller vägkurvor” dök upp med jämnamellanrum. Vad var alternativet, liksom? Serpentinväg är bara förnamnet. Jag intalade mej hela tiden att ”chauffören har kört här förut” och liknande affirmationer. När solen lyste rakt in i framrutan (jag satt ju längst fram, naturligtvis) blundade jag. Men så kom jag på att föraren har ju samma sol rakt i sina ögon, och då var jag tvungen att titta efter så att inte han också blundade för solen. Det gjorde han inte.

Mittlinjen var väldigt praktisk, den gav föraren en hint om var bussens hjul skulle placeras. På vänster respektive höger sida om mittlinjen. Mötande trafik då? Ja, dom fick ju klara sej bäst dom kunde, eller hur? Nej, faktiskt var det ett fantastiskt samspel på vägen.

Vi for förbi en hel del villor med praktiska platta tak. I och med att taken är platta är det lätt att bygga till husen om det behövs mer boyta. Grejen är också att inte fullfölja bygget helt och hållet, utan lämna något ofärdigt. Då behöver man inte betala fastighetsskatt, eftersom bygget inte är klart. Tja, alla sätt att undvika skatt är väl ok, eller hur? Apropå inget – turismen är Teneriffas största inkomstkälla. Men 30 % av befolkningen är arbetslösa. Så åk till Teneriffa och bidra till att arbetslösheten minskar! Fruktodling är också en stor inkomstkälla för många på Teneriffa. Bananerna är söta och goda. Tyvärr får man inte exportera till övriga EU. Bananerna är för små för EU:s regler. I stället importerar vi bananer från Brasilien. Frakttiden är så lång så bananerna plockas omogna, så att de mognar klart på frakten hit till Europa. Teneriffas bananer får mogna innan de plockas …..

Enligt uppgift är det 3 miljoner personer som besöker Teide varje år. En hisnande siffra! Under utflykten tog jag ungefär 170 bilder. 3 miljoner, eller låt oss säga 2 miljoner x 170 bilder = 340 miljoner bilder som knäpps runt Teide varje år!!! Tänk att göra en utställning och ha med en procent av alla bilder. Det skulle bli tre och en halv miljon bilder om jag räknar rätt! Vilket projekt! Har jag räknat fel??

Vi hade blivit utlovade vinprovning med tapas, det ingick i den här utflykten. I slutet av resan stannade vi vid en bodega …. ”en familjeägd bodega som varit i familjens ägo i 80 år”. Lite av löpande band. Men det är klart, kommer det tre bussar med turister på en gång så får det lov att gå undan. Vitt, rosé, rött och dessertvin avsmakades. Bröd med skinka av olika slag. Sen fick vi klara provningen själva. Och det gjorde vi. Kanske tur att avsmakningen inte gjordes tidigare på dagen….

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s