Komosse naturreservat

Tänkte åka till Komosse och uppleva solnedgången. Men så tänkte jag en omgång till. Kom fram till att om jag upplever solnedgången ute på Komosse, vid Björnsjön, så har jag 1500 m att gå tillbaka till parkeringen efter att solen gått ner. 1500 m spångat över mossen. I mörker. Ensam. Och där nånstans så backade jag. Det var plötsligt inte lika lockande med solnedgången vid Björnsjön. Så det fick bli en eftermiddagsutflykt i stället. Men om det är nån som är sugen på att hänga med en annan gång så säg bara till ….

 Länsstyrelsen i Västra Götaland skriver på sin hemsida ”Med sina 47 kvadratkilometer är Komosse en av Sydsveriges största sammanhängande myrar. Den rymmer en mångfald olika naturtyper och bjuder många fina upplevelser.
Den fem kilometer långa Björnöleden utgår från parkeringen vid Mörkö. Från den spångade leden kan man uppleva det storslagna myrlandskapet och känslan av ödslighet.
På Lilla Björnön finns en grupp stenar, ”Femstenaröset”, som markerar gränsen mellan Västergötland och Småland. Leden tangerar också Björnsjön, en sjö som under de senaste 50 åren har förflyttat sig omkring fem meter åt nordost.
Sjön ligger nästan 335 meter över havet. Här och var på Komosse kan man finna slukhål, där vattnet från bäckarna försvinner för att rinna vidare i tunnlar långt nere i torven.”

Detta bildspel kräver JavaScript.

Annonser

En tanke på “Komosse naturreservat

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s